Paragöz Şirketler


“Sırf para kazanmak için aynı oyunları tekrar tekrar çıkaran, hatta oyunlarına para basma makinesi denen firmalar nedir?” diye sorarsam aklınıza ilk hangileri gelirdi? Açıkçası benim aklıma EA, Ubisoft ve Activision geliyor. Bu üçü, aynı oyunları mikrodalgada ısıtıp ısıtıp bize yeni yemek sunuyormuş gibi veriyorlar. Bir de her sene çıkanın teması farklı oluyor ya hani, işte o oyunun son kullanma tarihi geçtiği için öyle tadı farklı. Her sene daha da bozuluyor tadı. Daha ne zamana kadar bize tarihi dolmuş oyun verecekler acaba?


Call of Duty’ler, Assassin’s Creed’ler, FIFA’lar ve bunlar gibi birçok kafamıza atılan oyun mevcut. Bu oyunlar mutlaka her sene çıkıyor ve her seferinde de satıyor arkadaş! Nasıl satmayı başarıyorsunuz aynı şeyleri. Size de soruyorum oyuncu arkadaşlar, siz niye alıyorsunuz her sene? Mesela FIFA’nın üzerinden gidelim. FIFA oyunlarında hiç bir şey değişmiyor. Tek değişen grafikler ve yeni transferler. Hadi EA yapıyor. EA’in bu tavrına alıştık. Ama siz niye alıyorsunuz oğlum? FIFA 18 ile FIFA 21 arasında ne fark var? İkisi de futbol oyunu işte bir kere al yıllarca oyna.


Call of Duty’i de aynı şekilde grafiklerini yenileyerek tekrar tekrar farklı adlarla piyasaya sürdüler ama buna rağmen hala satıyor. Activision niye böyle yapıyorsun? Hayır bak şunu anlamıyorum ben, herkes Call of Duty’nin her yıl çıkmasından şikayetçi fakat o zaman nasıl satıyor bu oyun? Demek ki şikayet edenler de sırf söylenmek için ediyorlar.


Ah be Call of Duty, sana yazık ettiler. Kullana kullana kuruttular seni. Kaderinde bu yazılıymış be. Keşke daha iyi şartlar altında tanışsaydık…


Assassin’s Creed’in durumu biraz farklı. Origins’e kadar tüm oyunları aynı temadaydı fakat Origins’de oyun Mısır’da geçiyordu. Bu değişiklik aslında hoş olmuş. Madem her yıl çıkaracağız bari tema falan değiştirelim demişler herhalde ki sadece tema değil oynanış da değişmiş. Artık suikastçıdan çok savaşçıya benziyorduk. Hemen Origins’den sonra çıkan Oddysey, zaten Origins’in tıpatıp aynısıydı. Şimdi de Vallhalla çıktı, fakat bu sefer oynanışta değil, daha çok temada değişiklik yapılmış. İyi mi kötü mü bilemiyorum artık. Her sene farklı temalı Assassin’s Creed oyunu tuhaf geliyor bana. Assassin’s Creed markasını salın artık ya. Emekli olma vakti geldi, hatta geçiyor bile. 


Yeni IP’ler çıkarın, yeni oynanış stilleri ekleyin, oyun sektöründe fazla kullanılmamış temalar deneyin ama aynı oyunları çıkarmayın artık. Aslında şirketler de haklı, neden altın tavuklarını kessinler ki? Niye farklı bir şey denesinler, zaten halihazırda onlara para kazandıran bir ürün var. Yeni bir şey denemek onlara hem para hem zaman kaybettirir ve beğenilmezse de zarar ettirir maalesef.

2 yorum:

  1. İyi bir yere değinmişsin eline sağlık. Ea için Dlc ve diğer firmalar için p2winide ekleyebilirsin.

    YanıtlaSil
  2. Dlc konusunda en abartı şirket paradox adamlar demo çıkarıyor resmen ana oyun dlcde

    YanıtlaSil